bedrijfsuitje Amsterdam

Champagne in het nieuws!

champagnedruiven

‘Er zijn nu standaardcriteria voor de kwaliteit’
maandag 14 april 2008

,,De oude indeling van het Champagnegebied dateerde nog uit 1927 maar daar klopte weinig van,’’ vertelt Daniel Lorson van de koe- pelorganisatie van champagneproducenten en -handelaren CIVC.

Er werd destijds nauwelijks op kwaliteit geselecteerd en veel gemeenten en wijnboeren melden zich niet aan voor het Champagnekeurmerk. ,,Dat begon te wringen toen vanaf de jaren ’50 en ’60 de markt flink aantrok. Wijn en champagne zorgden voor steeds meer inkomsten voor degenen die zich in 1927 hadden aangemeld.

Boeren keken naar hun buurman en zeiden: ‘waarom mag hij wel druiven op zijn land en ik niet’.’’ Eén gemeente werd na jarenlang procederen in het gelijk gesteld en mocht ook champagne maken. ,,Toen meldden zich natuurlijk meteen veel meer gemeenten. Om een stortvloed aan procedures te voorkomen, werd besloten tot een algehele herindeling van het champagnegebied.’’ Vanaf 2003 is onafhankelijk onderzoek gedaan naar zaken als bodemgesteldheid en klimaat.

Afgelopen week volgde de uitslag: in veertig nieuwe gemeenten mogen ook druiven worden geteeld voor het maken van champagne. ,,Er zijn nu standaardcriteria om de kwaliteit en homogeniteit van het merk Champagne te garanderen,’’ zegt Lorson. ,,Dat komt de kwaliteit ten goede, want je kunt nu ook partijen diskwalificeren.’’ Twee gemeenten verloren bij de herindeling hun AOC-status. Wijnen met het AOC-keurmerk (Appellation dOrigine Contrôlée) zijn van uitstekende kwaliteit.

Belg grootste champagnedrinker ter wereld
Donderdag 13 maart 2008

België is de grootste consument van Champagne in de wereld, blijkt uit cijfers voor 2007 van het Comité Interprofessionel du Vin de Champagne (CIVC).

In verhouding tot het bevolkingsaantal drinkt niemand meer Champagne dan de gemiddelde Belg. Ook in absolute cijfers is Champagne erg populair België: het is met 9.948.088 flessen (of bijna twee flessen champagne per Belg) de vijfde belangrijkste afzetmarkt, na Groot-Brittannië (38.957.205 flessen), de V.S. (21.722.220 flessen), Duitsland (12.914.406 flessen) en Italië (10.338.199 flessen).

Nederland staat pas op de negende plaats in het lijstje, met een afname van 4.072.215 flessen Champagne in 2007 (toch plus acht procent).

Iets meer dan zestig procent van de Champagne-export gaat naar de Europese Unie (Frankrijk uitgezonderd). Dat stemt overeen met 91,4 miljoen flessen van het bubbelende vocht. De export naar de E.U. steeg met negen procent in vergelijking met 2006. Wereldwijd werd er nooit meer Champagne gedronken dan in 2007.

Pikant (of verontrustend?) detail: het vorige record dateert van 1999, het hoogtepunt van de zogenaamde interneteconomie.

champagnegebied

Champagne komt uit meer districten

14 april 2008

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse wijnbranche heeft donderdag unaniem ingestemd met de vergroting van de streek waar de echte champagne wordt geproduceerd.

De regio omvat niet langer 319 districten die aan de mousserende wijn het predicaat champagne mogen geven, maar 357 districten. De lijst met nieuwe champagnedistricten wordt binnen twee weken openbaar gemaakt.

Door de sterk gestegen vraag naar echte champagne, een beschermde naam voor mousserende wijn uit de Champagnestreek, kunnen producenten de vraag niet meer aan. Door het landbouwareaal te vergroten waarop druiven verbouwd worden die gebruikt mogen worden voor champagne, hoopt de Franse wijnbranche meer van het kostbare vocht te kunnen maken.

champagne amuses

Broederschap Comme Chez Soi
dinsdag 20 mei 2008

Meer dan 75 jaar intense samenwerking tussen het Champagnehuis Lanson en het sterrenrestaurant Comme Chez Soi, resulteerden zopas in een assortiment nieuwe proevertjes van de hand van Pierre Wijnants.

De voorstelling van de nieuwe identiteit die het champagnehuis zich aanmeet, was voor Pierre Wijnants de uitdaging om zijn creativiteit nieuwe dimensies te geven. Hij genoot bovendien assistentie van Philippe Vercruysse, managing director van het restaurant Saint Guidon en diens chef Pierre Audoard.
Lichtjes met dille gerookte zalm en kroketjes van Zeebrugse garnalen waren voor de Vieux Millésime Lanson 1985 een perfect duo dat de kracht en frisheid van deze champagne feilloos aanvult. De creatie van deze Millésime ging gepaard met de uitdaging om van dit ‘kleine’ wijnjaar, toch grote wijnen te produceren. De wijnproductie 1976 kondigde zich door de verlate vorst en slecht voorjaar eerder pessimistisch aan.

Dankzij een schitterende zomer konden er uiteindelijk prachtige wijnen worden geproduceerd. Voor deze meer dan 30 jaar oude wijnen ging Pierre Wijnants op zoek naar de kracht en rijkdom van edele producten. Uiteindelijk viel zijn keuze enerzijds op een zachte en smeuïge aardappelmousseline met truffel en anderzijds op een canneloni van rode tonijn met geurende schapenkaas en olijfolie.

champagne beurs
Champagne-index bruist van gezondheid
woensdag 30 jul 2008

Vastgoed en aandelen mogen dan al te lijden hebben onder de recessie; één markt blijft bruisen van gezondheid en dat is de markt van ‘s werelds meest gezochte champagnes, de favoriete drank van rappers, WAG's en oligarchen.

De Liv-ex champagne index, die de prijs van topchampagnes bijhoudt, steeg de afgelopen 12 maanden met liefst 27%. De grootste namen in de champagnewereld - Louis Roederer Cristal (+43%), Krug (+56%) en Dom Pérignon (+42%) - deden nóg beter.

De prijsstijgingen zijn het gevolg van de toenemde schaarsheid van deze topchampagnes en de toegenomen vraag in Rusland en China.

Volgens James Miles van Liv-ex bewijst de markt dat niet enkel de fijne Bordeaux grote ROI's genereren. Ook champagne blijkt jaar na jaar een topinvestering te zijn voor beleggers.

lichtere champagneflessen

Proef met lichtere champagneflessen
Champagneflessen worden mogelijk lichter van gewicht. In Frankrijk wordt momenteel onderzoek gedaan naar de kwaliteit van lichtere flessen. Daarbij wordt getest of flessen de druk van de dubbels doorstaan.

De brancheorganisatie van champagnemakers, Comité Interprofessionel du vin de Champagne (CIVC), voert de test uit. Doelstelling van de lichtere flessen is om de CO2-uitstoot te beperken en de transportkosten te verlagen.

Normaliter weegt een champagnefles 900 gram. De nieuwe flessen hebben een gewicht van 835 gram. Voor de test moeten de flessen 2,5 jaar rijpen in kelders om te zien of ze de druk van de bubbels kunnen weerstaan.

‘Bij de productie van een lichtere fles komt minder CO2 vrij. Bovendien kunnen er dan meer flessen in een vrachtwagen, waardoor er uiteindelijk minder trucks met champagne de weg op hoeven’, aldus een zegsman van CIVC.

Nieuwe data, locaties, acties, nieuws? twitter.com/proefchampagne

 


Miskend Champagne in actie
06 apr 2008 10:05

De bewoners van het West-Zwitserse dorpje Champagne zijn het zat.

Gisteren protesteerden ze onder meer met een tractor met een Franse vlag erop die het plaatsnaambordje Champagne omverreed. Het symboliseert voor de ruim 700 dorpelingen hoe Frankrijk en de EU over hun rechten heen walsen. Er is een comité opgericht om de Franse machten te weerstaan. Voorzitter Thomas Bindschleder beklemtoonde zaterdag dat niet om het geld gaat maar om de identiteit van het stokoude dorpje.

De wijn uit het dorp mag geen 'wijn uit Champagne' meer heten sinds vier jaar geleden de Zwitserse met de Europese autoriteiten afspraken maakten over het gebruik van het Europese luchtruim. In dat veelomvattende akkoord werd en passant ook vastgelegd dat de naam Champagne niet meer op de flessen wijn van uit dorp mocht voorkomen. De Franse streek Champagne claimt het exclusieve recht.

De rode of witte en niet mousserende wijn uit Zwitsers Champagne heet nu Libre-Champ. Er worden er voornamelijk in Zwitserland 32.000 per jaar van verkocht. Toen de naam van het dorp nog op het etiket stond, waren dat er 110.000 per jaar. En de lastposten uit de Franse Champagne zijn er nu ook op uit om de plaatselijke bakker Marc-André Cornu in Champagne te verbieden zijn speciale broodjes 'Flutes de Champagne', onder die naam over de toonbank te slijten.Het comité heeft een lange en moeilijke weg te gaan.

Op het Europese Hof van Justitie hoeven ze niet te rekenen. Dat wees claims van wijnbouwers uit Zwitsers Champagne vorig jaar af.

duurste champagne

Pernod Ricard lanceert duurste champagne ooit
10 april 2008

Drankenconcern Pernod Ricard lanceert vandaag de duurste champagne ter wereld: voor een koffer met 12 flessen Perrier Jouët telt de koper 50.000 euro neer. Dat is 4.166 euro per fles van 75 centiliter.

Gepersonaliseerd
"We gaan de koffers verkopen aan 100 personen die hun eigen champagne mochten samenstellen, de ultieme luxe", aldus Olivier Cavil, communicatieverantwoordelijke bij Perrier Jouët. "Elke koper zal naar Epernay afzakken om er naar eigen smaak suiker en wijn van verschillende jaren toe te voegen aan de champagne".

Beperkte oplage
Perrier Jouët beperkt de verkoop van de champagne, die "By and For" werd gedoopt, tot zeven landen: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Japan, China, Rusland, Zwitserland en Frankrijk.

Het vorige record stond op naam van 10 (drieliter)flessen Jéroboams van Dom Pérignon. Die gingen tijdens het filmfestival van Cannes in 2005 elk over de toonbank voor 12.000 euro, wat neerkomt op 4.000 euro per liter.

champagneboer

Boer Patrice in een klap miljonair
maandag 14 april 2008

MARCHAIS-EN-BRIE - Henry Patrice wijst naar het weiland aan de rand van zijn boerenerf. ,,Nu verbouwen we daar nog tarwe, maar straks staan er misschien wel wijnstronken!’’

In veertig Franse gemeenten mogen straks ook druivenstokken worden gepland en mag champagne worden gemaakt.

Boer Patrice, met zwarte vingers en een vale spijkerbroek, moet er zelf om lachen. ,,Maar het is serieus! De experts zijn langs geweest en alles klopt. Dit weiland ligt op een helling én naar het zuiden, de bodem is goed. Dus wie weet, is dit straks ook AOC-champagne. Het voelt een beetje alsof je plotseling hoort dat je bovenop een schatkist woont.’’

Patrice (41) exploiteert met zijn drie broers het boerenbedrijf van de familie in het dorpje Marchais-en- Brie, ten zuidoosten van Reims. Al sinds 1990 verbouwen ze op zo’n 270 hectare tarwe en koolzaad. Ze zijn boeren in hart en nieren. Vroeg opstaan, hard werken, vroeg naar bed.

Deze week viel de jackpot. Na jaren van onderzoek werd de officiële lijst gepubliceerd met nieuwkomers in ‘champagneland’: in veertig gemeenten mogen straks ook druivenstokken worden gepland en mag champagne worden gemaakt. Marchais-en-Brie is één van die veertig.

Voor Patrice gloort het miljonairsbestaan. De waarde van zijn grond stijgt met een factor tweehonderd als hij champagneboer wordt. ,,Nou ja, laten we het maar hopen hè?,’’ klinkt het nuchter.

De uitbreiding valt ook goed bij bestaande champagneproducenten. ,,Eindelijk wordt nu met kwalitatieve criteria gemeten wie er wel en niet bij hoort,’’ zegt wijnboer/ondernemer Charles Philipponnat. ,,Dat is nooit zo geweest.’’

Hij loopt een steil, stenen pad af, naar de kelders van zijn Domaine du Clos des Goisses in Mareuil sur Ay, waar lange gangen gevuld zijn met vaten en flessen. ,,Deze kelders zijn deels in de 18e eeuw gebouwd, we zitten zo’n 35 meter onder de grond. Vroeger liepen hier zelfs paarden met karren.’’

Philipponnat klopt op de houten vaten. ,,Het belangrijkste is natuurlijk dat we de kwaliteit van ons product hoog houden. Maar tegelijkertijd is het belangrijk dat er grond bijkomt: de vraag naar champagne is enorm. Wij kunnen het niet meer bijbenen, maar we konden tot nu toe ook geen druivenstokken bijplanten. Er is geen plaats meer. Hopelijk kan dat door die uitbreiding van het grondgebied wel.

Champagne is booming business. De verkoop neemt al jaren toe en de vraag uit landen als China en Rusland stijgt zelfs explosief. Een ‘gewone’ hectare landbouwgrond in de regio is zo’n 5000 euro waard, een hectare met champagnedruiven is tegenwoordig gemiddeld een miljoen euro. ,,Het zou ons weleens heel veel geld kunnen opleveren, ja,’’ beaamt boer Luc Boucton (43), die met hoge, besmeurde laarzen door zijn tarwevelden loopt in Champfleury. De voorstad van Reims hoort ook bij de nieuwkomers. ,,Ik zie het vooral als een mooi geschenk aan mijn kinderen.’’

De komende jaren wordt nog bepaald wélke percelen in de uitverkoren gemeenten ook echt beplant mogen worden. ,,Misschien volgt de eerste oogst pas in 2017, nou dan ben ik al in de vijftig,’’ lacht Boucton. ,,Mijn zoon is nu 15 en zit op de landbouwschool. Ik heb tegen hem gezegd: jongen, je moet daarna nog een extra opleiding gaan doen om wijnboer te worden. Kijk, ik ben gewoon een traditionele boer. En wijnboeren, da’s toch ander volk.’’

champagne Pommery
Vranken-Pommery boekt 3,4% meer omzet in 1e halfjaar

De champagnegroep Vranken-Pommery Monopole heeft in het eerste halfjaar een omzet gerealiseerd van 90,3 miljoen euro. Dat is 3,4 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2007.

De omzet die gerealiseerd werd met de verkoop van champagne, nam met 4,7 procent tot tot 81,1 miljoen euro. De internationale merken gingen met 6,1 procent vooruit. De export groeide met 15,6 procent.

Vranken wijst erop dat uit de eerste zes maanden van het jaar geen echte trend voor het hele jaar kan worden afgeleid. De verkoop van champagne is sterk seizoensgebonden en slechts 30 procent van de jaaromzet wordt in de eerste zes maanden gerealiseerd.

Troyes

Wie Champagne zegt, denk aan Reims en Épernay.

Stadjes als Troyes, Bar-sur-Seine en Bar-sur-Aube zijn een stuk minder bekend. Troyes heeft zelfs het mooiste historische centrum van de hele Champagnestreek en je kan er logeren in een authentieke vakwerkwoning. Sla daarom eens voor een keertje de Marne over en ga in de herfst bubbels proeven en kopen in de Aube, de zuidelijke helft van de Champagne. Een goed idee met de feesten in aantocht.

In Reims denken ze dat zij de enige zijn die champagne kunnen maken", zegt Michel Drappier, een wijnboer uit Urville. Dat is een klein dorpje in de Aube, de zuidelijke helft van de Champagne. De mousserende wijn uit de Aube is veel minder bekend dan die uit de Marne, maar hij staat bekend om zijn uitgesproken karakter, zijn volle smaak en zijn complexe aroma's. De familie Drappier begon in 1808 champagne te produceren in Urville, waar de omstandigheden ideaal zijn voor wijnproductie. Zo bestaat de ondergrond er uit voor 36 procent uit actieve kalk. "Dat is de reden waarom wij geen water drinken", vertelt Michel met een knipoog. "Het water in ons departement is veel te hard."

 

 

Een champagneproeverij cadeau doen of zelf bijwonen? Bestel hier uw bonnen.

cahmapagne cadeau

Het Europese Concours voor champagne ambassadeurs 2008

2 april start de vierde editie van het Concours voor Champagne Ambassadeurs. Van 2 april tot en met 15 juni 2008 kunnen wijndocenten en sommeliers zich inschrijven.

Dit jaar is het thema: effervescence, ofwel het bruisen van de champagne.
De belletjes in de champagne zijn een bepalende factor van het karakter van de wijn.
Dit thema vormt de rode draad in de opgaven van de vierde editie van het Europese Concours voor Champagne Ambassadeurs.

Niet alleen docenten geven les over champagne, ook sommeliers en wijnhandelaren zijn belangrijke leraren. Daarom mogen ook zij zich inschrijven voor deze wedstrijd, zolang de les die gegeven wordt neutraal is (en niet over een enkel merk gaat).


champagne

Google toont Nederlandse 'tijdgeest'
10 dec 2007

AMSTERDAM - Amsterdammers hebben graag champagne, Utrechters cocktails en Alkmaarders kiezen voor een biertje. Althans in deze steden is het meest naar de betreffende trefwoorden gezocht via Google. De meeste wijnliefhebbers zijn te vinden in Amersfoort.

Google heeft dit jaar voor het eerst een Zeitgeist uitgebracht voor Nederland. Hierin kijkt de zoekmachine welke zoekopdrachten het populairst zijn en welke het snelst stijgen. De zoekgigant noemt het verbazingwekkend dat maar liefst 25 procent van alle zoekopdrachten die op een willekeurige dag binnenkomen nieuw is.

De snelstijgende zoekopdracht dit jaar is YouTube, gevolgd door twee webdiensten van Nederlandse makelij, namelijk Hyves en Buienradar.

james bond champagne

Champagnemerken battelen om Bond
02-05-2008

De merken Bollinger en Taittinger zijn de strijd aan gegaan over wie nu de echte Bond-champagne is.

Om de honderdste geboortedag van de geestelijk vader van Bond te herdenken, hebben de beide huizen een evenement in Londen gesponsord.

Bij de opening van de tentoonstelling "For your eyes only: Ian Fleming and James Bond" in het Imperial War Museum in Londen, werd Bollinger geschonken.

Een paar dagen later bij de opening van "Bond Bound: Ian Fleming and the art of Cover design", kregen de gasten Taittinger geserveerd.

Dit doet de oude strijd weer opleven die de twee merken over de jaren leverden. Taittinger was namelijk Bonds favoriet in de boeken, maar in de films drinkt hij al langere tijd Bollinger.

Taittinger was de favoriet van Fleming en in de eerdere films dronk 007 dan ook dit merk. Maar de liefde bekoelde toen in het glas Taittinger dat Tatiana Romanova in From Russia with Love dronk, gif bleek te zitten.

Claude Taittinger weigerde vanaf toen de medewerking en de superspion stapte over op Bollinger champagne. Sinds 1979 is Bond een trouw Bollinger drinker.

champagnestreek

Uitbreiding Champagnestreek maakt honderden nieuwe miljonairs
maandag 16 jun 2008 Een hectare grond in het Franse dorp Fismes is vandaag zo'n € 6.000 waard. Maar indien Fismes binnenkort wordt toegevoegd aan de lijst van dorpen waarvan de druiven worden erkend als Appelation d'Origine Contrôlée (AOC) voor de productie van champagne, zal deze prijs snel stijgen to 1 à 1,5 miljoen euro per hectare.

De toenemde vraag naar champagne heeft de Franse regering ertoe gebracht om de bestaande champagnestreek met 40 dorpen uit te breiden. Het is in deze streek dat wereldberoemde champagnemakers als Moët & Chandon hun druiven kopen. Sinds jaar en dag bestaat die streek uit 319 dorpen die in totaal 35.208 hectare beslaan. Daar zijn nu 40 dorpen aan toegevoegd, al is het voor de betrokkenen nog te vroeg om te juichen, vermist de voorgestelde lijst nog wacht op definitieve goedkeuring van overheidswege.

Fismes, Magneux en tal van andere onooglijke dorpjes pikken graag hun graantje mee van de globale champagneverkoop die wordt geschat op $ 7 miljard per jaar. De uitbreiding van de champagnestreek moet de producenten toelaten de jaarlijkse productie met 100 miljoen flessen te verhogen naar 430 miljoen. Het uitbreidingsplan wordt dan ook gesteund door alle grote champagnemakers die vrezen klanten te zullen verliezen indien de uitbreiding er niet komt en flessen Moët & Chandon en Veuve Clicquot meer dan € 25 à 30 per stuk dreigen te gaan kosten. Dat gebeurde reeds in de VS en het VK, waar afgelopen jaar minder champagne is gedronken, vanwege de kredietcrisis en de dalende dollar. De export van champagne naar de VS daalde tussen februari 2007 en januari 2008 met liefst 12%, volgens cijfers van de Unie van Champagnehuizen. Maar exploderende verkopen in China, Rusland en Indië maken die verliezen goed. Die drie landen importeerden vorig jaar 43% meer champagne dan een jaar eerder.

Indien de Franse overheid de uitbreiding goedkeurt, wordt champagne van nieuwe druiven niet op de markt verwacht voor 2017

oude champagne

Bijzondere bubbels gevonden in Schots kasteel

LONDEN - In een kast in een Schots kasteel is een bijzondere fles Veuve Clicquot aangetroffen. De bijzondere champagne is in 1893 gebotteld en volgens het prestigieuze wijnhuis "onbetaalbaar". Dat heeft de beheerder van het Torosay kasteel maandag laten weten.

De fles werd gevonden in een al honderd jaar afgesloten dressoir in de eetkamer. Drie deurtjes van de kast waren altijd al open, het vierde bleef de beheerder intrigeren. Hij besloot met de hulp van een slotenmaker de kast te openen, waar hij de fles met geel label in perfecte conditie aantrof.

De fles wordt tentoongesteld in de Franse stad Reims, het hart van het gebied waar champagne gemaakt wordt.

champagneoogst

Champagne oogst begint 15 september

Rond de 100.000 druivenplukkers staan klaar om vanaf maandag 15 september in de wijnstreek Champagne de druiven in de 33.000 hectare wijngaarden te plukken.

De oogst, die circa drie weken zal duren, zal volgens het Comite Interprofessionnel du Vin de Champagne (CICV), minder groot zijn dan de oogst 2007.

Er wordt verwacht dat de oogst 2008 van goede kwaliteit zal zijn, want er was dit jaar weliswaar weinig zon, maar de zomer was wel relatief droog waardoor de druiven toch in zeer goede staat zijn. Er is dit jaar in de wijngaarden in de Champagne geen noemenswaardige sprake van rotting of meeldauw.

De plaatsen Charly-sur-Marne en Saulchery, vlakbij de stad Château-Thierry, hebben een uitzonderingspositie, want hier zal de oogst al op 12 september beginnen.